KLANTVERHALEN

Klanten vertellen jou hoe ze terugblikken op de samenwerking met A NXT Level. Het eerste verhaal over Balk Inn en het Regiodealproject VTE Digitalisering in Drenthe staan online, lees het hieronder!

A NXT Level werkt aan Regiodealplan Drentse gemeenten

‘Anieke verplaatst zich heel goed in de ondernemer’

Ondernemers uit Hardenberg en vijf gemeenten in Zuidoost Drenthe lopen binnenkort voorop met digitalisering in hun vrijetijdsbedrijven. Dat is althans de ambitie die de gemeenten samen met de provincie uitspreken in een Regiodeal. A NXT Level schreef daarvoor een projectplan. “Anieke heeft heel gestructureerd de wensen van de ondernemers afgestemd op onze ambitie”, zegt Karl Pladdet van de gemeente Aa en Hunze.

Gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg, Hoogeveen en de provincie Drenthe werken binnen de Regiodeal aan meerdere ambities op de terreinen welzijn, wonen en werken. Digitalisering in de vrijetijdseconomie is binnen het thema ‘werken’ een van de projecten waarmee de overheden aan de slag gaan. “Per thema is een gemeente penvoerder. Wij zijn dat voor dit onderwerp”, legt Pladdet de structuur uit.

Eerste kennismaking
De relatief kleine gemeente Aa en Hunze heeft echter niet de capaciteit voor de uitvoering in huis. Vandaar dat Pladdet contact legde met A NXT Level. “Dat gebeurde op aanraden van een college van een andere gemeente die goede ervaringen had met Anieke. Voor ons was dit een eerste kennismaking. En die is uitstekend bevallen. Anieke werkt heel gestructureerd en stap voor stap. Ze kan zich bovendien heel goed verplaatsen in ondernemers.”

Koplopers in digitalisering
En dat was belangrijk voor dit project, vertelt Pladdet. De gemeenten mikken op deelname van honderdvijftig ondernemers. “Onze ambitie is dat onze bedrijven koplopers zijn in digitalisering en gebruik van data. De mogelijkheden daarbij zijn heel divers. Een goed voorbeeld vind ik dat een grote camping met de juiste informatie precies weet hoeveel broodjes ze op een dag moeten bestellen. Op die manier ga je verspilling tegen. Ook voor kleinere familiebedrijven liggen er veel kansen. Maar juist die groep bereikten we in eerste instantie niet.”

Verbindingen leggen
A NXT Level was dus betrokken bij een vervolg. “Anieke heeft voor ons de verbinding gelegd met de ondernemers. Zij heeft het huidige aanbod aan trainingen en de wensen van bedrijven in kaart gebracht, zodat we niet iets optuigen waaraan geen behoefte is. Ook sprak ze uitvoerig met alle stakeholders zoals Marketing Drenthe, Vechtdal Marketing en het onderwijs. Vervolgens stelde ze een duidelijk projectplan op. Dat wordt binnenkort binnen de Regiodeal vastgesteld, waarna we hopelijk in juni groen licht voor de uitvoering krijgen.”

Creatief en systematisch
De verwachting is dat dan wél veel ondernemers via workshops en trainingen bezig gaan met digitalisering. Volgens Pladdet was de inzet van A NXT Level heel waardevol. “Anieke is heel creatief en gaat systematisch te werk. Ook spreekt ze de taal van de ondernemers en weet ze heel goed welke partijen ze nodig heeft om een project tot een succes te maken. Bovendien verbindt ze die makkelijk met elkaar. Daarmee heeft ze echt iets in gang gezet. Ik kijk daarom positief terug op onze samenwerking.”

‘We zijn Anieke veel dank verschuldigd’

Kinderen, ouderen en dieren ontmoeten elkaar vanaf 2023 op Natuurboerderij BalkInn. Aan de rand van Nieuwleusen verrijst komend jaar een prachtig paviljoen met omringende voorzieningen waar bezoekers de natuur beleven. A NXT Level ondersteunde de Stichting Natuurboerderij BalkInn bij de aanvraag voor een LEADER-subsidie. “We zagen al snel door de bomen het bos niet meer. Voor deze procedure heb je echt een ervaringsdeskundige zoals Anieke nodig…”, zegt stichtingsvoorzitter Jan van de Hoek.

Plannen voor een kinderboerderij zweven al lang rond in Nieuwleusen en met BalkInn zijn die nu meer dan concreet. Een grondeigenaar stelde ruimte beschikbaar en Van de Hoek ging samen met een enthousiaste groep aan de slag. Het plan is ambitieus. “BalkInn gaat veel verder dan een locatie waar je dieren kunt aaien. Bij het paviljoen komt onder meer een moestuin, een pluktuin en een bijenkas. We onderscheiden ons met een educatief aanbod. Daarvoor werken we ook nauw samen met het onderwijs.”

Serieus geld
Ambitieuze plannen kosten doorgaans veel geld. Voor de financiering mikt de stichting daarom op een LEADER-subsidie waarbij Europa, de provincie en de gemeente Dalfsen bijdragen. “Toekenning van de subsidie betekent dus dat er een groot draagvlak is. Daarnaast gaat het met 100.000 euro om serieus geld. Die bijdrage is misschien niet cruciaal, maar wel heel wezenlijk voor ons project. Als de subsidie rond komt, beschouwen we 2022 echt als een bouwjaar en openen we de natuurboerderij begin 2023.”

Ingewikkelde procedure
De stichting ontdekte al snel dat de procedure rond de LEADER-aanvraag niet meevalt. “Je moet je plan heel gedetailleerd beschrijven en aan veel voorwaarden voldoen. Daarvoor heb je iemand met ervaring nodig. Via via kwamen we in contact me A NXT Level. Na de eerste afspraak hadden we het gevoel dat de ‘klik’ er was en dat Anieke veel voor ons kon betekenen. Bovendien zagen we dat zij ook heel enthousiast was over ons plan. Ze had zich heel goed ingelezen en wist al van de hoed en de rand.”

Complete traject
Van de Hoek kijkt maanden na die eerste kennismaking terug op een prettige samenwerking. “Anieke heeft ons op alle mogelijke manieren ondersteund. Ze nam ons eigenlijk het complete traject uit handen. Ondertussen hield ze ons heel goed op de hoogte en reageerde ze snel op vragen. Daardoor bleef de doorlooptijd ook kort en konden we de aanvraag uiteindelijk indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Die brengt advies uit aan de regionale LAG-commissie die uiteindelijk het besluit moet nemen.”

Veel dank verschuldigd
Stichting Natuurboerderij BalkInn hoopt nog dit jaar op een positief bericht. “Dat zou geweldig nieuws zijn voor Nieuwleusen en de omliggende dorpen. Ondertussen werken we samen met andere organisaties binnen het dorp en de gemeente Dalfsen. Ook voor toeristen is deze accommodatie straks een mooie aanvulling op het aanbod. Als we straks groen licht krijgen, zullen we dat zeker gaan vieren. En daarvoor krijgt Anieke absoluut een uitnodiging. We zijn haar veel dank verschuldigd.”