2 oktober 2022

Mijn ondernemersreis

Blog
Mijn ondernemersreis bijgesneden

‘Ik krijg een kick van alle ballen omhoog houden’

Anieke van Wijnen (27) startte afgelopen september met A NXT Level. Ze helpt ondernemers, overheden en organisaties in de vrijetijdssector bij het realiseren van productontwikkeling. Als aanjager, verbinder en expert zorgt ze voor versnelling, vernieuwing en vooruitgang! Dat doet ze met inspirerend enthousiasme. Ook als ze over haar eigen prille ondernemersreis vertelt. Lees alles over haar ervaringen, successen, geleerde lessen en haar verwachtingen voor 2022.

Waar begon jouw ondernemersreis?

Bij een lang gekoesterde droom. Nadat ik bij MarketingOost de afstudeeropdracht voor mijn studie Bedrijfskunde afrondde, kon ik daar blijven werken. Die organisatie verzorgt de destinatiemarketing van Overijssel. Ik benutte kansen die ik kreeg én zelf creëerde. Zo stippelde ik mijn ondernemerspad uit. MarketingOost ben ik onwijs dankbaar voor alle mogelijkheden en vrijheid. Tijdens de coronapandemie begon mijn ondernemersreis pas echt. Dat was voor mij zo’n periode waarin ik reflecteerde: zit ik op m’n plek? Ben ik echt gelukkig? Wat heb ik dan nodig? Benut ik mijn krachten in deze omgeving optimaal? Daarna begon ik met onderzoeken en finetunen van mijn plannen. Het netwerk waaraan ik altijd bewust bouwde, kwam daarbij heel goed van pas.

Hoe zorg je voor een goede start?

De keuze voor het ondernemerschap maak je bewust en weloverwogen, maar mijn valkuil is dat ik soms te snel wil. Daarom voerde ik veel goede, kritische en stimulerende gesprekken met experts, ZZP’ers, mijn vriend en andere naasten. Ik wilde weten hoe realistisch mijn ambities en aanpak waren. Ondanks dat mijn vriend een goede baan heeft, wilde ik met een gezonde financiële basis van start. Daarvoor had ik concrete opdrachten nodig. Dat lukte dankzij het vertrouwen van MarketingOost en Ondernemershuis Vechtdal. In die luxe positie hakte ik knopen door: ik sloot me aan bij het platform ‘Ik word ZZP’er’, volgde verschillende webinars en sloeg aan het netwerken.

“EEN ONDERNEMING STARTEN LUKT ALLEEN ALS JE SAMENWERKT”

Mijn ondernemersreis collage

Want alleen ben je kansloos als ondernemer?

Ja, samenwerken vind ik cruciaal. Via het creatieve platform Crowdsite ontwikkelde De Juiste Miks mijn logo, Marianne Vos van Foxtext hielp bij de teksten voor mijn website, ImpriMedia maakte visualisaties en De Tekstkenner schreef klantverhalen en blogs. Ook werk ik samen met Pot Finance. Die samenwerkingen breid ik steeds verder uit. Zo ontwerpt Beeldprikkels mijn relatiegeschenk, graveert een lokale ondernemer wijnglazen met mijn logo en werk ik samen met een lokale wijnboer voor geschenken. Ik geloof in krachten bundelen en uitbesteden van zaken waar anderen veel beter in zijn. Met de juiste samenwerkingen maak je een goede start.

Wat was je grootste uitdaging?

De tweede vakantieweek doorkomen ha ha…Kort daarvoor maakte ik mijn stap bekend. Ondanks telefoontjes, tips en aanvragen had ik niet direct nieuwe opdrachten. Toen vloog het idee dat het niet zou lukken me soms aan. Daarom ging ik tijdens mijn vakantie vol aan de bak. Ondertussen heb ik heel andere uitdagingen. Mijn administratie bijhouden bijvoorbeeld…Dat vind ik het minst leuke aan het ondernemerschap. Tijd inplannen om mijn bedrijf verder te ontwikkelen, is ook niet mijn sterkste kant. Verder probeer ik te focussen: niet overal ‘ja’ op zeggen, maar kritisch kijken of een project bij mij past. Van de dynamiek en alle ballen in de lucht houden, krijg ik wel echt een kick. Aan de andere kant moet de balans goed zijn, want ik ken mijn valkuilen. Daarom startte ik direct met een coach: iemand die mij helpt met mijn bedrijf en persoonlijke groei en ontwikkeling. Goede tip trouwens: als starter kun je via De Startversneller een voucher voor coaching aanvragen.

Waar ben je het meest trots op?

Op tevreden klanten die blij zijn met mijn hulp én de resultaten. Ik geniet van ondernemers en organisaties die vanuit hun passie ontwikkelen en groeien. Afgelopen jaar mocht ik verschillende ondernemers en organisaties begeleiden, zoals BalkInn, Molen de Star en veel startende ondernemers. Ik ben best trots dat ik onderdeel mag zijn van hun ondernemersreis en ze kan helpen bij hun ambities en plannen. Ook samenwerkingen in regio’s zoals Achterhoek, Flevoland en Drenthe zijn prettig, leerzaam en verrassend. Het resultaat voor Achterhoek Toerisme vind ik super: e-learning over de klantreis en duurzaam en circulair ondernemen. Aanvullende workshops volgen nog. In Flevoland en Drenthe ben ik nog volop bezig. Ik merk dat ik met mijn kennis uit het Vechtdal ook daar van waarde ben. Supertrots en blij ben ik met alle support, mooie projecten en fijne samenwerkingen. Het team van Floriade in de Regio is echt top. En samenwerken met andere zzp’ers is enorm leerzaam en leuk. Samen bundelen we kennis en krachten. We delen dezelfde drive!

“SUPERTROTS EN BLIJ BEN IK MET ALLE SUPPORT, MOOIE PROJECTEN EN FIJNE SAMENWERKINGEN”

Waar kijk je naar uit in 2022?

Inspirerende ontmoetingen en projecten die echt het verschil maken! Ik zet mijn kennis over crossover productontwikkeling (agrofood, toegankelijkheid en zorg, natuur) graag verder in. Verder ga ik aan de slag met thema’s zoals gastbeleving, duurzaamheid en innovatie. Ook staan een aantal leuke ‘workations’ op de planning: dichtbij huis bij De Klashorst in Rheeze en verder weg in Barcelona. De vrijheid van het ondernemen vind ik heerlijk en die wil ik extra benutten. Tot slot lanceer ik binnenkort samen met een andere onderneemster een eigen concept waarmee we ondernemers helpen bij het verbeteren van de klantreis. En start ik samen met iemand een verkenning naar een eigen innovatief en duurzaam vrijetijdsproduct. We starten dit jaar o.a. met studentenprojecten. Stay tuned!

Eens sparren over jouw vraagstukken of ideeën? Ik ontmoet je graag!