8 februari 2024

Een flitsende start dankzij Anieke

Klantverhaal
Anieke en Ztreek

Klantverhaal van Joëlle en Saraï van Ztreek

“Zonder Anieke zouden we met onze onderneming nog niet zo ver zijn als nu, dat kun je rustig stellen”, zeggen Joëlle Brinkman en Saraï Kuijpers van Ztreek. Ze kozen na de VWO niet voor een studie, maar voor het ondernemerschap. Anderhalf jaar later blijkt dat een goede keuze. “Anieke gaf ons de boost die je als beginnende ondernemer nodig hebt. Daardoor maakten we echt een flitsende start.”

Met Ztreek zetten ze zich in voor lokaal voedsel. Ze vinden het belangrijk dat consumenten kiezen voor eten en drinken uit de eigen regio en helpen overheden en ondernemers bij het verkorten van de voedselketen. “Veel van die ondernemers hebben een link met de toeristische en recreatieve sector waarin Anieke met A NXT Level actief is. Zo ontmoetten we elkaar. En voordat we het wisten, werkten we samen”, vertelt Joëlle.

(Zelf)vertrouwen

Die eerste samenwerking was het Streekmaal in Hardenberg. Vier chef-koks demonstreerden hun culinaire kunsten op een aspergeveld. “Via Anieke kregen we toegang tot het benodigde netwerk om het evenement te organiseren. ‘Kunnen we dat wel?’, vroegen we ons zelf af. Maar Anieke gaf ons veel vertrouwen én zelfvertrouwen. Ze zag potentie in ons. Dat evenement was een groot succes en wij ontdekten dat we organiseren leuk vinden en het ook best aardig kunnen”, herinnert Saraï zich.

Geen paniek!

Het Streekmaal smaakte figuurlijk naar meer. Ztreek en A NXT Level werkten meer samen. “Het mooie van Anieke is dat ze vandaag wat bedenkt en dat morgen uitvoert. Ze is een echte aanpakker en krijgt heel snel dingen voor elkaar. Daar leer je veel van. Ook dat je niet in paniek moet raken bij tegenslagen. Mooi voorbeeld: toen een evenement niet kon doorgaan, zaten wij even met de handen in het haar. ‘Niet afgelasten, maar een andere datum prikken en gaan voor een nog beter evenement’, zei Anieke toen. Die manier van omdenken karakteriseert haar. En dat soort adviezen heb je als startup soms nodig”, zegt Joëlle.

Een soort mentor

“Als je van school komt weet je best iets over economie, maar niet hoe je een begroting opstelt of hoe je een bedrijf goed neerzet. Ook daarmee heeft Anieke ons geholpen”, voegt Saraï toe. “Eigenlijk wat ze een soort mentor voor ons. Ondertussen hebben we ons bedrijf op alle fronten geprofessionaliseerd, maar we hebben nog steeds veel contact met Anieke. Ook over nieuwe samenwerkingen. Dit jaar komt er bijvoorbeeld een vervolg op Kunst van de Korte Keten.”

Kunst van de Korte Keten

Dat evenement bracht vorig jaar voedselproducten uit het Vechtdal naar Zwolle. We koppelden kunstenaars aan producenten die hun verhaal vertaalde in kunst. Stadsbewoners zagen wat de regio allemaal te bieden heeft. “Dit jaar draaien we het om”, legt Joëlle uit. “We gaan nu met de Kunst in de Korte Keten-Karavaan het Vechtdal in. Met het mobiele kleinste museum van Nederland bezoeken we de streekproducten. Opnieuw brengen we zo stad en land, en producenten en consumenten, met elkaar in verbinding. Heel tof dat we dit weer samen doen.”

Duwtje in de rug

En zo bewijst Ztreek in de korte tijd van bestaan haar waarde. “Met ons ondernemerschap zit het wel goed. Anders maak je na de VWO ook niet de keuze voor een eigen bedrijf. Maar je hebt dan wel mensen nodig die je een duwtje in de rug geven en die je het vertrouwen geven. Anieke ondersteunt met haar ervaring en expertise ondernemers en organisaties op een hele goede manier. Ze maakt waar wat ze zegt.”